Kungl. Örlogsmannasällskapets 253:e högtidssammanträde med efterföljande högtidsmiddag hölls 15 november 2024 i Stockholm.
Högtidssammankomsten samlade 145 deltagare. Högtidssammanträdet hölls på Etnografiska museet och högtidsmiddagen serverades i minneshallen på Sjöhistoriska museet.
Hedersgäst var viceamiral Mike Utley, CB OBE R.N. Commander NATO Allied Maritime Command. Amiral Utley höll ett uppskattat högtidstal där han fokuserade på den svenska marinens viktiga roll i Natosamarbetet och delade med sig av erfarenheter kring moderna marina operationer i ett allt alvarligare säkerhetspolitiskt läge.
I högtidssammanträdet deltog också ordinarie ledamoten viceamiral Ewa Skoog Haslum som är nyutnämnd chef för Försvarsmaktens operationsledning och ordinarie ledamoten konteramiral Johan Norlén som den 14 nov 2024 är Sveriges marinchef.
Finlands marinchef konteramiral Toumas Tillikainen deltog. Han kallades tidigare, under valsammanträdet i september, som hedersladamot i KÖMS.
Under högtidssammanträdet redogjorde akademiens sekreterare för verksamheten under det gångna året och kommendör Sölve Larsby läste minnesanteckningar över avlidna ledamöter.
Till Kungl. Örlogsmannasällskapet invaldes som nya ledamöter:
Ordinarie ledamöter:
överste David Saflind
kommendör Bernt Andersson
kommendör Fredrik Edwardsson
kommendörkapten Daniel Eklund
rederichef Henrik Jonsson
verkställande direktör Anders Dahl
juris doktor Martin R Leopardi.
Martin R Leopardi tilldelade invalsnummer 1549.
Som korresponderade ledamot invaldes amiral António Silva Ribeiro med invalsnummer 1550 sedan akademiens bildande den 15 november 1771. Ledamoten Lars Wedin kallades som hedersledamot.
De nya ledamöterna noterades därefter traditionsmässigt KÖMS liggare.
Belöningar utdelades till förtjänstfulla personer.
Akademiens medalj i guld utdelas till individ inom eller utom akademien för synnerligen framstående gärningar inom akademiens ansvarsområde.
OL Kommendör Per Edling belönades med akademiens akademiens medalj i guld för synnerligen framstående insatser inom kommunikation och för sitt engagemang i tal och skrift om Sveriges maritima roll och ansvar i en ny strategisk kontext.
OL Kommendör Christer Hägg belönades med akademiens medalj i guld för synnerligt framstående insatser och genom sitt ambitiösa och mångåriga engagemang, ständigt i takt med den kontext som är relevant för Sverige inom det maritima området.
Akademiens medalj i silver utdelas till individ inom eller utom akademien för framstående gärningar inom akademiens ansvarsområde.
Fanjunkare Jimmie Adamsson belönades med akademiens medalj i silver för sitt mångåriga och kreativa arbete med att kommunicera det marina budskapet på ett enkelt och pedagogiskt sätt med kunskap och uthållighet.
OL Kommendör Jonas Hård af Segerstad belönades med akademiens medalj i silver för insatser som har bidragit till en mer effektiv akademi som idag använder sig av nya medel för att kommunicera kunskap och att vara mer synlig i debatten.
1.e arkivarie Tom Olsson belönades med akademiens medalj i silver för många års framstående insatser och arbete med KÖMS bibliotek där han med sin djupa kompetens och känsla för kvalitet har varit en central kraft i utvecklingen av KÖMS biblioteket och konstsamling.
Sällskapets medalj i brons i Kvinnoförbundets för Sveriges Sjöförsvars anda utdelas på förslag från respektive förbandschef i marinen till gruppbefäl, soldater och sjömän i marinen – som utmärkt sig för framstående duglighet och föredömligt kamratskap.
Furir Daniel Klawitter, Marinstaben
Furir Cecilia Lindberg, 1. ubåtsflottiljen
Kadett Julia Söderberg, 3. sjöstridsflottiljen
Korpral Ellen Fovaeus Werling, 4. sjöstridsflottiljen Kadett Teodor Eklund, Stockholms amfibieregemente Korpral Malcolm Snäll, Älvsborgs amfibieregemente Menig 2. klass Teo Lapierre, Marinbasen
Furir Simon Alfredsson Ahlbom, Sjöstridsskolan.
Hedersledamoten kommendör Bo Rask förärades en särskild gåva för sitt storartade, långvariga och aktiva arbete för Kungl. Örlogsmannasällskapet.
Högtidssammanträdet avslutades med att akademiens ordförande Konteramiral Odd Werin höll ett anförande vid nedläggning av ämbetet.
Under högtidssammanträdet underhöll Marinens musikkår genom att framföra ett flertal musikstycken, bland annat Kungl. Örlogsmannsällskapets marsch, Vår flotta av Ivar Widner och naturligtvis Kungl. Flottans defileringsmarsch av Ernst Urbach.
Deltagarna förflyttade sig därefter till Sjöhistoriska museet där drink serverades i Drottning Victorias salong och i utställningen om ”Flykten över Öresund 1943” där bland annat den svenska flottan assisterade.
En oktett från Fanfarservice under ledning av Andreas Permerud underhöll.
Middags serverades i minneshallen, nedanför Amphions akterskepp, på Sjöhistoriska museet.
Traditionsenligt utbringade akademins ordförande en skål för H.M. Konungen som också är akademiens hedersledamot.
Därefter sjöngs sedvanliga snapsvisor till förrätten.
Under middagen underhöll solisten från Göteborgsoperan Tomas Lind med tydlig stämma ackompanjerad av pianisten Georg Öqvist.
Tomas Lind sjöng Nessum Dorma från operan Turandot följt av O sole mio av Eduardo di Capua and Alfredo Mazzucchi. Det hela avslutades med ett bejublat framförande av Till havs av Gustaf Nordqvist.
Viceamiral Mike Utley höll ett mycket uppskattat middagstal och konteramiral Toumas Tillikainen stod för tacktalet. Daniel Klavitter framförde de belönades tack.
Efter middagen minglade gästerna till musik av Oktetten från Fanfarservice.
Sammanfattningsvis så blev årets högtidssammankomst mycket lyckad. Det var det första högtidssammanträdet sedan Sverige blev medlem i Nato.
Fler bilder från HS finns på: https://www.koms.se/gallerier/hogtidssammantradet-2024/
OL Per-Anders Emilson