Under värdskap av spanska Real Académia de la Mar möttes Koninklijke Belgische Marine Academie från Belgien, Académie de marine från Frankrike, Academia de marinha från Portugal och Deutsches Maritimes Institut från Tyskland för ett tvådagarsmöte i Madrid. Kungl. Örlogsmannasällskapet representerades av ordförande Odd Werin och OL Peter Thomsson, styrelseledamot för vetenskapsgren I. Mötet skedde som en fortsättning på ett initiativ av Académie de marine, som år 2022 stod värd för det första mötet i Paris. Året därpå genomfördes ett möte i Lissabon och vid detta tredje tillfälle anslöt även de tyska och svenska akademierna till skaran.
Efter en exklusiv guidning av spanska marinmuseet vidtog den inledande sittningen i marinstabens lokaler med inledningsanförande av Spaniens ställföreträdande marinchef. Samarbetet ännu är under utveckling varför presentationer av akademierna gavs stort utrymme. Att lära känna de olika akademiernas organisation, finansiering och huvudfokus är en förutsättning för att utröna vilka möjligheter det finns att ta intryck av varandras erfarenheter och aktiviteter liksom för att identifiera samarbetsområden.
Det var påtagligt att även våra systerakademier, i synnerhet de latinska, har stolta anor som speglas i publiceringar och aktiviteter med historisk inriktning. Portugisiska Academia de Marinha, spanska Real Académia de la Mar och belgiska Koninklijke Belgische Marine Academie har alla tre i sin verksamhet omfattande samarbete med högskolor och akademier. Det tyska Deutsches Maritimes Institut har två huvudsakliga arbetsområden, att årligen anordna en maritim konferens i Berlin med utvalda nyckelaktörer samt att genom en kommunikationsbyrå driva en internettjänst, Marine Forum www.marineforum.online. Genom dagliga uppdateringar om marina och maritima frågor har den blivit en given referenspunkt för alla sjöfartsintresserade. Franska Académie de marine har en unik ställning i att den är offentligt finansierad och författar rapporter åt marinchefen liksom åt försvars- och havsdepartementen.
Med ett digert program för verksamheten drog man nytta av den lokala dygnsrytmen så att middagen efter mingel inleddes först vid 22-tiden. Det var nu inget bekymmer tack vare många goda konversationer och en utsökt middag i sjöofficersmässen.
Under den andra dagen redovisade akademierna sina ”Flagship projects” och kommande verksamhet. När vår ordförande redovisade arbetet med KÖMS synpunkter på försvarsberedningens rapport genererade detta en längre diskussion. Skillnaden mellan hur europeiska länder uppfattar säkerhetssituationen liksom vilket stöd det finns att prioritera försvaret var tydlig. Några av våra kollegor har försvarsanslag långt under tvåprocentsmålet. Detta trots att hybrida hot knappast känner några fysiska gränser och att frontlinjen för cyberhot snarare går i våra internettjänster och mobiltelefoner än långt från Iberiska halvön, i Donbass. I sammanhanget har vi en förhållandevis god situation, där anslagen redan i år är 2,2 %, med utmaningen att snabbt nog omsätta det i militär förmåga. Detta gav även en fördjupad diskussion om ländernas syn på sin roll i Europa och i alliansen samt om hur man bäst bidrar till strategiutveckling, teknikimplementering och förmågetillväxt.
I det avslutande seminariet fördes en längre diskussion om gemensamma intresseområden samt möjligheterna för akademierna att genom ett samfällt agerande än bättre kunna bidra till utvecklingen inom sjöväsende och sjöförsvar. Den franska delegationen berättade utförligt om bakgrunden till inbjudan till Marseille i mars 2025, som avses vara en förkonferens till FN:s havskonferens UNOC III. Genom att samla de sex akademierna och utvalda experter vill man i seminarieberedning ta fram gemensamma underlag för att bidra till FN-konferensen som hålls i Nice i juni.
Under mötet fördes även en längre diskussion om en utmaning som ofta återkommit i KÖMS egna sammanträden. Den handlar om hur akademierna ska nå ut bortom de närmast berörda med sin kommunikation. Att utveckla kunskap och diskutera ämnen inom den maritima domänen medför inte nödvändigtvis förmågan att också kunna kommunicera externt. Det är tydligt att inte bara vårt land uppvisar en hög grad av sjöblindhet. Därför var det tyska exemplet med Marine Forum en fyrbåk mörkret. Deltagarna uppskattade även det kommunikativa draget från samma akademi, att ur handels- och försörjningstermer beskriva Europa som en visserligen stor, men ändå havsomsluten halvö.
Slutligen beslutades att för gruppen anamma namnet ”European maritime academies”. För att stärka samarbetet strävar man efter att förmedla länkar mellan systerakademiernas hemsidor liksom till att bjuda in varandras ledamöter till öppna sammankomster. Tanken är att fortsätta att hålla möten på årlig basis varför kommande möte hösten 2025 planeras genomföras under värdskap av någon av de nordeuropeiska akademierna.
Slutligen överräckte KÖMS ordförande en sköld till ordföranden för Real Académia de la Mar. Sammantaget var det ett givande möte där vi knöt kontakter och diskuterade marin och maritim strategi med närliggande ämnen. Forum som detta är angelägna i sin egen rätt, desto mer så i en osäker tid där Sverige dessutom nu blivit fullvärdig allierad.
Peter Thomsson, Styrelseledamot för vetenskapsgren I.